HTML

Gazdag Balázs blogja

Ezen a blogon egy-egy aktuális közéleti émát szeretnék feszegetni, hogy mindenki értse!

Friss topikok

  • huskey: feltétlenül* bocs... (2010.02.02. 17:03) Elkezdődött a kampány
  • NDT: Én is néztem, mikor hallottam a rádióban... "érdekes" (2009.12.09. 20:56) A béke Nobel ragyogása
  • NDT: criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/ biológusok.. talán értenek ki... (2009.12.08. 18:40) H1N1

Linkblog

2010.02.02. 11:36 huskey

Elkezdődött a kampány

Elég régen jártam erre utoljára, ez első sorban a vizsgaidőszaknak, valamint az ünnepeknek volt köszönhető, de most ismét belevetem magam a közéleti témák boncolgatásába.

Utolsó bejegyzésem születése óta rengeteg dolog történt, de talán a legaktuálisabbat emelném ki, méghozzá azt, hogy hivatalosan is elkezdődött a kampány. Sólyom László köztársasági elnök április 11-ére és április 25-ére írta ki az országgyűlési választások két fordulóját, és mivel a kiírás megtörtént, így hivatalosan is kezdetét vette a kampány, mégha ezt nem is érezzük igazán (egyelőre).

Az igazi kezdés azonban csak február 8-a után várható, amikor is a pártok elkezdik a kopogtatócédulákat gyűjteni. Azonban még ekkor is lehet majd hiányérzetünk, hiszen az eddig megszokottaktól minden valószínűség szerint eltérően nem minden párt indítja majd be direkt kampányát. Sőt, a Fidesz egyenesen kijelentette, hogy rövid, de intenzív kampányra készülnek, amelyet csak március 15-én indítanak meg.

Más kérdés, hogy a hírek már most tele vannak politikai- valamint kampányhírekkel, de ezt egyelőre inkább nevezhetjük nyilatkozatháborúnak (amelynek fő alanyai ismét a nyugdíjasok, ami nem is csoda, hiszen a legszélesebb szavazóbázist ők alkotják), mintsem direkt kampánynak. Az MSzP az egyetlen olyan párt, aki már most óriásplakáton hirdeti magát, számomra eléggé meghökkentő szlogenekkel.

Nemrégiben például Esztergomban jártam, ahol a helyi MSzP-s jelölt, Winkfein Csaba a következő szlogent "tűzte zászlajára": Tisztesség, szakértelem, lendület. Kérdezem én, hogy egy olyan párt jelöltje, amely párt a saját miniszterelnöke szerint éveken keresztül becsapta a magyar népet és lehetetlen életkörülményeket teremtett az országban, hogy meri a plakátjaira írni a "tisztesség" szót?

De lépjünk tovább. Az utóbbi napokban elindultaz MDF (vagy talán mostmár MDF-SzDSz, vagy ki tudja már követni, hogy milyen pártszerveződés) médiakampánya, amelyre a jelek szerint szükség is van, hiszen a felmérések szerint a két párt együtt sem igazán éri el a parlamentbe kerüléshez szükséges 5%-ot. Dávid Ibolya egy elég érdekes módját választotta a szavazatszerzésnek: próbál ismert embereket a pártjába gyűjteni, még akkor is, ha az alapelvek a párt és a személyek között szöges ellentétben állnak - vagy álltak valamikor (gondoljunk csak Bokros Lajosra, vagy Fodor Gáborra, és még sorolhatnánk). Kicsit úgy tűnik nekem, hogy Dávid Ibolya úgy szeretne a 20 fokos szobában 25 fokot csinálni, hogy kinyitja az ablakokat, és beengedi a kinti 5 fokot, de ez semmiképpen sem lehet célravezető megoldás.

És hogy a kisebb médianyilvánosságot kapott pártokat is megemlítsük: a Jobbik megtartotta már-már szeánsz szerű kampánynyitóját, ahol nem fukarkodtak a tőlük már megszokott színpadias elemekkel (pl: eskütétel a Szent Korona mására), és kommunikációjukban is igen meggyőzőek voltak. Az LMP pedig inkább a világhálóra támaszkodik, a Facebook közösségi oldalon már több Csoportot is létrehoztak, és több ezer tagot számlálnak, akikkel ilyen formán könnyen kapcsolatot tarthatnak. Azonban a legviccesebb és ironikusabb sajtótájékoztatókat még mindig Ők tartják.

Elindult tehát a mozgolódás, mégha kicsit lagymatagabban is, mint ahogy arra számítottunk, de várjuk csak ki a végét. Még több mint 2 hónap hátra van a választásokig, és ez alatt nagyon sok minden történhet.
Sok jel mutat azonban arra, hogy Magyarország "kampánykultúrája" változik, és inkább az interaktivitás kerül előtérbe, ennek köszönhetően kevésbé fogjuk leterheltnek érezni magunkat.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr811722250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kincsesbánya 2010.02.02. 15:47:19

Üdv!
1. A Fidesznek is megjelentek már óriásplakátjai a szokásos jelszavakkal: változás, reménység stb. Vagy tán még nem találkoztál ezzel? Elönti Budapestet.
2. A kampányt már lassan négy éve érezzük. Lehetne vitát nyitni arról, hogy a definíció szerint mi számít kampánynak, ám szűkebb környezetemben tartott közvéleménykutatásom eredménye egyértelműen arról tanúskodik, hogy kegyetlen kampány folyik a balatonőszödi beszéd kiszivárgása óta.
3. Az ötödik bekezdésedet felesleges volt leírnod, nem mondtál vele újat.
4. Ahogy a hatodik bekezdésben leírt poén is szakállas már. A közhelyek felsorakoztatásától unott, elcsépelt lesz a mondanivalód.
5. Csapnivaló a helyesírásod. Kérlek, olvasd át újra, amit kiadtál a kezdeből. Legjobban a Magyarország fájt - a te verziódban kisbetűvel.

Maradok tisztelettel.

huskey 2010.02.02. 17:02:28

Kedves Kincsesbánya!

Köszönöm észrevételeidet, engedd meg, hogy reagáljak rájuk!

1.) Valóban nem teljesen update az első bekezdésem, ez annak köszönhető, hogy már egy ideje megvolt vázlatként a post egy része, csak most lett publikálva. Azonban a Fidesz plakátjai messze nem jelennek meg olyan számban Pesten sem mint az MSzP-é, a vidéki városokról nem is beszélve.

2.) Hogy ki mit tekint kampánynak, az megközelítés kérdése, részben igazat adok! :)

3.) Újat valóban nem mondtam ezzel a bekezdéssel, de hozzátartozik a véleményemhez, nem deltétlenül csak új infokat szeretnék adni.

4.) Valóban régebbi poén, de jól érzékelteti a helyzetet.

5.) Igyekszem odafigyelni, és átfésülni a szövegeket! :)

Üdv

huskey 2010.02.02. 17:03:49

feltétlenül* bocs...
süti beállítások módosítása