HTML

Gazdag Balázs blogja

Ezen a blogon egy-egy aktuális közéleti émát szeretnék feszegetni, hogy mindenki értse!

Friss topikok

  • huskey: feltétlenül* bocs... (2010.02.02. 17:03) Elkezdődött a kampány
  • NDT: Én is néztem, mikor hallottam a rádióban... "érdekes" (2009.12.09. 20:56) A béke Nobel ragyogása
  • NDT: criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/ biológusok.. talán értenek ki... (2009.12.08. 18:40) H1N1

Linkblog

2009.12.04. 15:27 huskey

Stop az erőszaknak!

Létezik egy olyan lista, amelyre egyetlen ország, sőt, egyetlen város sem szeretne felkerülni, ez pedig a következő:

 

1999 - Columbine
2007
 - Blacksburg 
2008 -
Kauhajoki
2009
- Winnenden
2009
- Pécs

Igen, ezek bizony az elmúlt tíz év talán legmegmagyarázhatatlanabb egyetemi lövöldözései, amelyek mind halálesettel zárultak. Még emlékszem, amikor néhány évvel ezelőtt Michael Moore: Kóla, puska, sültkrumpli című, nagysikerű tényfeltáró filmje után, mindenki sokkolva volt, hogy mi folyik Amerikában, mennyire szabadosan kezelik a fegyverkezést. És persze, ezek az esetek megmagyarázhatatlanok. De a legszörnyűbb mégis az, hogy elképzelni sem tudtuk, hogy egyszer Magyarország is ide jut.

Hogy lehet az, hogy egy pszichiátriai kezelés alatt álló fiatalember fegyvertartási engedéllyel rendelkezhet? Miért nincsenek folyamatos pszichés tesztek az engedélyek birtokosainak? Már csak akkor érezhetjük biztonságban magunkat az egyetemen, ha reggel mindenki fémdetektorokon keresztül vonulhat be az épületekbe? Hogyan jutottunk idáig?

Részben a felsőoktatási rendszert tartom hibásnak. Furcsa lehet így elsőre, de gondoljunk csak bele, mennyit hallottunk arról, hogy felhigítják a felsőoktatást, bárki bekerülhet (akár "színkettes" érettségivel is). De az igazi baj nem is ezzel van. Az egyetemek a felvétel előtt nem kontrolálhatják a jelentkezőket, így a pszichésen gyengébb leendő hallgatók bármikor bekerülhetnek a padsorokba, és ez bármikor megismétlődhet. 

Azon a bizonyos csütörtökön, amikor a pécsi eset történt, épp a Campuson olvasgattam a híreket, miközben vártam az órámra. Lesokkolt a dolog. És nem csak engem... Ahogy elkezdett szájról szájra terjedni a hír, senki nem akart hinni a fülének. Pedig a hír sajnos igaznak bizonyult...
A mi felelősségünk is, hogy ez többet ne történhessen meg, tegyünk ellene! 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gazdagbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr931573865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása